Összes oldalmegjelenítés

2011. január 20., csütörtök

Tök eletevése télire

A tegnap tököt akartam csinálni egy kis fagyasztott fasirttal, az hamar meg van.
Van a fagyasztómba tök kiveszem és hát ugyebár jéggé van fagyva...nah kiolvasztom....hát inkább pirítsuk meg a hagymát tegyük rá a tököt és kienged az. 
Jah , úgy is volt de mikor kiolvadt jó levet eresztett. Nah akkor hagyuk kicsi lángon pároljuk le a vízet...hát nem tudom mennyit hagytam(kb. 5percig még sok leve volt miután hirtelen csak eltünt), mire egyszercsak pedig odakapta. Persze mérges lettem, de nálam ez már megszokot :p 
Ki gondoltam, hogy ma utána nézek lehet-e másképp is elrakni és IGEN!!!
Jah és egyébként baromi sok helyet foglal a kicsi mélyhütőnkbe és csak én szerettem (nah jó néha más is megeszi, de az nagyon ritka)...


Szóval néhány ötlet amit találtam:



  1. A meggyalult tököt sóval lerakjuk nagy üvegbe, egy réteg só, egy réteg tök. Használat elött jól ki kell áztatni.
  2. A tököt meggyaluljuk, kissé megsózzuk, azután a sóból kicsavarjuk és a következő levet öntjük rá: két rész vizhez veszünk egy rész ecetet, kevéske cukrot, felfőzzük és mikor kihült a tökre öntjük. lekötjük és kigőzöljük, forrástól számitott harminc percig. Igy kisebb üvegekbe tegyük el. 
    http://www.nyugdijas.sokoldal.hu/?oldal=qlcjiZdV4
  3. Baromi egyszerű, a meghámozott tököt összekavarta aprított kaporral be az üvegbe egy kanál 10%-os ecet rá aztán dunsztolás és kész is. http://dulmina.blogspot.com/2008/08/tk-tlire.html
  4.  A legyalult tököt néhány órára hideg vízbe áztatjuk, amíg üveges lesz. A vizet közben cseréljük. Ezután üvegbe rakjuk, kaporral rétegezve. Gyenge ecetes-sós vizet forralunk, melyet forrón a tökre öntünk. Lekötve száraz dunsztba tesszük. A két lekötő papír közé nátrium benzoátot teszünk. Télen csak be kell habarni, és esetleg utána ízesíteni. http://www.ektf.hu/user/gyakorlo/szakacs/telire.htm#Tök
  5. Édes-savanyú tök

    Hozzávalók: 4 kg tök, borecet és víz (1 kg, előkészítés után mért tökhöz 1,25 dl ecet és 1,25 dl víz). Az ecet és cukoroldathoz: 65 dkg cukor, 5 dl borecet, 5 dl víz, 4 szegfűszeg, 20 g feketebors, 4 babérlevél, 2 fokhagymagerezd, 4 szárított, piros csilipaprika, 1 tasak tartósítószer
    Elkészítés: A tököt negyedeljük, belsejét kiszedjük, meghámozva kis kockákra vágjuk, tálba tesszük. Az ecetet és a vizet elvegyítjük, a tökre öntjük, és letakarva egy éjszakán át hűvös helyen tartjuk. Ezután a tököt habszedő kanállal kivesszük és lecsöpögtetjük. Az ecetes cukoroldathoz a cukrot felforraljuk az ecettel, vízzel, szegfűszeggel, borssal, babérlevéllel, fokhagymával és a csilivel. A tököt adagonként kb. 5 perc alatt üvegesre (nem túl puhára) pároljuk benne, majd az előkészített üvegekbe tesszük. A levet újra felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a tartósítószert. Átszűrve, az üvegeket peremig töltve, azonnal a tökre öntjük. Ezután mindegyiket lezárjuk és tetejükre fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk. http://www.lhp.hu/cs_olvas.php?a=5478


Megjelenítettem a forrásokat, mert így a korekt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése