Összes oldalmegjelenítés

2011. május 20., péntek

Bodza szorp

Ezt szerintem mindenki szereti. Lehet kirandulaskor gyujteni (ez az olcsobbik megoldas) vagy a piacokon megvasarolni (ez a dragabik...bar ki tudja lehet, hogy egy kirandulas sokkal tobbe kerul...:)
Hozzavalok: 20 nagyobb bodzavirág, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).
Van aki a viragokat megmossa mielott felhasznalna. Ez jo olyan szempontbol, hogy a szenyezodestol megtisztitjuk viszont a viragporbol is lemosunk...Mindenki dontse el, hogy mennyire finyas :P
A vizbol 5l-t tegyunk fel forrni 3.5kg cukorral. A maradek 0.5kg cukrot meg karamellizaljuk es raontjuk a maradek 1l vizet is. Nem kell megijedni, mert meg fog kemenyedni. Ezt osszeontjuk az 5l cukros vizzel es egyutt forraljuk tovabb. A forralas altal a megkemenyedet, karamelizalt cukor feloldodik.Miutan felfort elzarjuk majd beleteszuk a bodzaviragokat, a felkarikazott citromot, a citromsavat es a tartositoszert. 4-5napig hagyuk allni, de kozbe kevergesuk meg. Szurjuk le es uvegbe tarolhatjuk. Hideg szodaval fogyasztva az igazi.


Update 2012: a tavaly egy kicsit megbarnultak a bodza viragok, most rajottem, hogy miert: be tettem a bodza viragokat egy jo nagy edenybe, egy masikba pedig megcsinaltam a cukros levet es mikor azt forron ramerokanalaztam, ott ahol erete szepen megbarnultak a viragok..szoval most is okosabb lettem, aminek nagyton orulok.



2011. május 15., vasárnap

Sajtkremleves egyszeruen

Szeretem a konnyu, egyszeru es nagyon gyors recepteket. Ezert is probaltam ki ezt a valtozatott.
Hozzavalok:

  • 2 tubusos sima kremsajt
  • 1l zoldsegalaple
  • reszelt sajt
  • cruton
  • liszt
  • szerecsendio
  • so
  • bors
Az egyik tubus kremsajtott belenyomjuk a talba raontjuk az alaplevet es egy keves reszelt sajtot amit jol elkeverunk es felteszuk fonni.
A masik kremsajtot 2 kanal lisztel jol elkeverunk, hozza adunk egy keves levest, amivel szinten jol elkeverjuk majd a levesbe ontjuk. Ezzel besurosodik. Vigyazni kell vele, nehogy osszecsomosodjon.
Reszelt sajtal, piritott baconel es crutonnal talaljuk.

Penne - pomodori @prosciutto

Szoval ez is egy max 20 perces recept.  Nagyon jol lehet vele lakni es sokat is lehet belole csinalni. Nem hiaba az olaszok mind nagy csaladosak kell a sok etel amivel jolo lehet lakni.



Hozzavalok:

  • penne
  • paradicsom
  • sonka
  • olivabogyo
  • bazsalikom
  • petrezselyem
Fogom a penne es sos lobogo vizbe aldente kifozuk.
Ez egy nagyon jo fajta penne.
A sonkat csikokra vagom, majd olajba kipiritom.
Lehet paradicsom levet ratenni, a lenyeg, hogy jo suru legyen.
Friss paradicsomot is meg lehet hamozni, aprora vagni es ratenni.
A paradicsommal jol osszerotyogtatni.
Fuszerezuk egy bazsalikommal es aprora vagott petrezselyem zoldel.
Raontjuk a pennet a szoszra, osszeforgatjuk es mar kesz is!


Meg lehet meg bolonditani egy keves reszelt sajttal a tetejen.


Kinai leves

Nem egy nagy dolog meg csinalni, persze ha egyszeru valtozatba akarod.
Szoval fogsz egy kis kinai gombat. En ezt szaritva szoktam megvenni. Egy keveset eloveszek es beleteszem egy kis forro vizbe majd aprora felcsikozom. Repat es petrezselymet apro kockara vagunk ami felteszunk fonni egy keves husalaplebe, borsal, keves chilivel.Mikor felpuha teszunk bele keves aprora tordelt hosszumetelt tesztat es a kinai gombat.

Tortellini - pomodori

Nah ez az a kaja amit semmi perc alatt el lehet kesziteni, ha elore elkeszitett tortellinit veszunk :P

Hozzavalok:


  • tortellini
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • bazsalikom
Fogom a tortellinit kifozom enyhen sos vizbe.
 Leszurom.
 Eloveszek egy serpenyot amibe egy keves olajon megfutattom a feldarabolt fokhagymat. 
Bele rakom a tortellinit majd a meghamozott paradicsomot. 
Nem irok mennyiseget, mertmindenki latja, hogy mennyire szeretne paradicsomosan. 
Megfuszerezem majd jol atrotyogtattom es kesz is :D ugye, hogy mennyire gyors :P
Lehet mas szoszal is csinalni, azt majd maskor.


Kolozsvari rakott kaposzta

Ha mar unjuk a toltott kaposztat, akkor egy kicsit maskepp.

Hozzavalok:


  • 1.5kg savanyu kaposzta
  • 1kg daralt hus
  • kb. 200-300gr rizs
  • nagy fej hagyma
  • tejfol
  • so, bors, pirospaprika

1. A kaposztat mossuk at folyoviz alatt. Egy keves kis vizzel tegyuk fel, hogy puhuljon meg. Mikor mar jol megpuhult es a szine is atlatszobb, akkor kesz. Ez kb. 15-20perc.
2. A hagymat vagjuk apro kockara tegyuk fel egy keves olajba piritsuk uvegesre majd hozza adjuk a daralthust. Ezt jol megpiritjuk es megfuszerezzuk: so, bors es pirospaprika, amolyan porkoltnek csinaljuk meg. Mikor jol atsult a husi elzarjuk.
3. Jol megmosuk a rizst es felteszuk 2szer annyi vizbe fonni. Nem kell teljesen puhara fozni.

4. Fogunk egy kozepes tepsit, ha lehet inkabb kisebb legyen de jo magas. A porkolthus alol kikanalazuk a zsirt amit a tepsi aljaba ontunk. Jon a parolt kaposzta fele, amit jo szorosan lerakunk. A kaposztara jon a husi. A husira pedig a fott rizs. Az 
utolso reteg pedig a kaposzta maradt fele. Persze ha akarjuk lehet tobb reteget is csinalni, ez mar csak variacio kerdese. A tetejere pedig vastagon tefol. En ajanlom, hogy minden reteget nyomkodjunk meg jol, mert mikor kiveszuk egybe marad es nem dol el.