Ez egy igen kiadós étel.
Sok hús és tészta :P tiszta halál a gyomornak :)) de talán épp ezért is szeretik az emberek oly annyira.
Egyáltalán nem bonyolult bár elég hosszadalmasnak tűnik nem több mint egy töltött káposzta elkészítési ideje.
Sok hús és tészta :P tiszta halál a gyomornak :)) de talán épp ezért is szeretik az emberek oly annyira.
Egyáltalán nem bonyolult bár elég hosszadalmasnak tűnik nem több mint egy töltött káposzta elkészítési ideje.
Hozzávalók:
- lasagne tésztalap
 - hát ha mindenki akar enni akkor 1kg darált hús
 - 1 jó nagy hagyma
 - 2-3 db sárgarépa
 - 1-2 db fehérrépa
 - fél zeller ha nagyobb akkor elég egy negyed is
 - 1 konzerv darabolt esetleg egybe paradicsom (ezek hámozott parik) - a Pe..ybe nagyon jó áron van
 - 1 paradicsompüré (én fél literes házit használok vagy 500g szoktam veni) - ezt is onnan szoktam venni
 - egy kevés olivaolaj
 - só
 - bors
 - oregánó
 - rozmaring
 - fokhagyma (szerintem 4 gerezd)
 - 50g vaj
 - 50g liszt
 - kb 7-7,5dl tej
 - szerecsendió
 - reszelt sajt
 
Elkészítés:
1. A ragú:
A zöldségeket megtisztítjuk, összedaraboljuk és egy kevés olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (nyáron természetesen ez friss paradicsom) és egy kis húslevesel (amit 2 kockábol is lehet késziteni) felöntjük.
Jó puhára főzzük, fogunk egy turmixot és jól összepépesitjük (bébi papi).
A hagymát apróra vágjuk kevés olivaolajon megdinszteljük és jön rá a darálthús. 
Jól megpiritjuk majd kicsi lángra vesszük és kb 10 percig kavargatva főzzük.
Jól megpiritjuk majd kicsi lángra vesszük és kb 10 percig kavargatva főzzük.
Hozzáadjuk a pépes zöldséget, a paradicsompürét és ezzel még jól összeröttyentjük.
2. Besamel:
A vajat felolvasztjuk (vigyázat hamar odapírul) majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a tejet.
Folyamatosan kell kevergetni, mert összecsomósodik.
Kis lángon kb.10 percig, addig fözzük, amíg sürű szósz lesz.
Füszerezük szerecsendióval és sóval.
3. Összeállitás:
Egy tüzállóedényt kivajazunk vagy olivaolajozunk.
1 réteg: besamel mártás
2 réteg: lasagne lap
3 réteg: bolognai ragu
4 réteg: reszelt sajt
Mindezt addig folytatjuk mig alapanyagunk van.
A végén tésztalap - besamel - sajt legyen !!!
Előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük.
Én eleinte mindig megfőztem a tésztalapokat, de rájöttem, hogy ha jó állagú a besamel, akkor nem kell megfőzni, mert így gyönyürűen fognak állni a tésztalapok.
(eredeti recept: http://www.mindmegette.hu/bolognai-lasagne_2.recept)
Én eleinte mindig megfőztem a tésztalapokat, de rájöttem, hogy ha jó állagú a besamel, akkor nem kell megfőzni, mert így gyönyürűen fognak állni a tésztalapok.
(eredeti recept: http://www.mindmegette.hu/bolognai-lasagne_2.recept)
Én az első lasagnemet sok-sok zöldségel ettem, mert a raguba nem voltak összeturmixolva.
Akkor kicsit kevesebb húsi kell és nagyon guszta.



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése