Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 26., péntek

Jatek!!!

Jelentkeztem eletem elso blogeres jatekara. Bizony ammm.
A jatekot itt talajatok meg lehet ra jelentkezni.
Hajraaa es sok sikert!!!
A jatekot itt talajatok: http://flower-recept.blogspot.com/2011/08/jatek.html

2011. augusztus 25., csütörtök

Csirkealaplé

Hozzávalók:

  • 1 sült csirke vagy 50 dkg
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 sárgarépa, durvéra aprítva vagy ketté esetleg négybe vágva
  • néhány babérlevél
  • 1 tk szemes feket bors
A csirkét egy fél óráig tegyük be a sütőbe.Majd be egy levesfazékba a többi hozzávalókal és hideg vízzel felöntjük. 2órán át lassú tűzön fözzük. A végén leszürjűk.

Marha alaplé

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhacsont jo húsosan
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • petrezselyemszáll
  • 2 száll zeller
  • pár babérlevél
  • kakukkfű
  • 1 tk szemes fekete bors
Tegyük a csontokat egy tepsibe es gázsütő 6-os fokozatén kb.20-30 percig megpirítjuk.
Tegyük bele egy fazékba. Adjuk hozzá a többi hozzávalókat es öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
Lassú tűzön forraljuk fel és szedjük le a habját.Fedő nélkül kb.4 óraát fozzük. Én bizony türelmetlen ember vagyok és én ilyenkor kuktába rakom max. másféóráig. Egyébként nem kötelező előtte megsütni sem.
A legvégén leszűrjük és már kész is.

Kések


Szakácskések: általában 7-25cm közötti hosszúságúak. Jó ha legalább 3 különböző méretű van.
Aminap egy nagyon érdekes dokumetumfilmet láttam, ahol egy japán úriember aki amerikába él nagyon jó minőségű japán késeket árusít amerikában és mert kihalófélbe van e szakma, elment Japánba és egy idős bácsi tanította meg az alapokra. Hát mit mondjak, nem vállalnám a köszörűlést...
Hámozókések: ezek kis méretű kések gyümölcsökhöz és zöldségekhez.
Csontozókés: ezek vékony pengéjű kések, ívelt hegyel, hogy a nehezen hozzáférhető részeket is elérje.
Filézőkés: ezek hajlékony és vékony pengéjű kések.
Kenőkés: hajlékony, kerekített végű kések (én általában ha tudok olyat szerzek be ami egy kicsit szélesebb)
Fogazott kés: a piskóták, kenyerek és péksütemények vágáshoz valók.
Szeletelőkés és húsvilla: ezeket általában szettben árulják. Egy hosszú pengéjű késből és egy kétágú villából áll. A kés markolatának a penge felőli végén egy támaszték védi a hüvelykujjakat.
Aprítókés: ezek félköríves pengéjű kések, mindkét végén függőleges nyéllel.
Fenőacél: nagyon jó ha van a háznál, csak sajnos nem mindenki tudja őket megfelelően használni.

Ránctalanítás otthon

Mindenki tudja, hogy a tojásbol nem csak rántotta és süti, hanem nagyon jó arcpakolás is készíthető.
Ma ahogy olvasgattam a helyi híreket talatam rá erre a cikre. Mindenkinek szeretettel ajánlom.
http://www.mayra.hu/szepseg-es-egeszseg/szepsegapolas/ranctalanits-otthon/