Összes oldalmegjelenítés

2014. október 22., szerda

slow cooker??? mi is???

"healthy freezer" vagy egeszseges fagyasztott etel???

2014 Oktober 20-an este a Duna TV Dokureflex cimu musoraban volt "Az elelmiszeripar trukkjei" dokumentumfilm. Egy nemet dokumentumfilm, ami nagyon erdekes. Rengeteg cikket olvastam mar a temaban, de ez annal valahogy megis tobb, talan azert is, mert megiscsak egy film es latsz dolgokat.
Ezutan masnapp beleakadtam a koevtkezo cikkbe: http://moneysavingmom.com/category/from-my-kitchen
A Pinteresten talaltam ra, mert igen vonzonak talaltam a kepet. Majd elolvastam es csak neztem nagyokat...nekem mar az is nehez feladat, hogy egy hetre elore megtervezem a menut. MIET? Azert kerem szepen, mert nem csak en szolok bele, hanem mas is. Mig nekem jo az amit kitalaltam, addig a tobbiek azt szeretnek enni, amit epp megkivanak vagy eszukbe jut. Van, hogy en is rajovok ma inkabb a lerbe sult csirke helyett egy ji Carbonarat vagy Amatriccianat ennek. Innan tul lepve talaltam a kovetkezo bejegyzesre: http://newleafwellness.biz/2014/10/20/6-healthy-freezer-crockpot-meals-50-minutes/ majd ezt: http://newleafwellness.biz/2013/02/24/homemade-freezer-meal-101/ 
Mikor elolvastam, hogy sok no ugy osztja be az idejet, hogy legalabb egy hetre elore kigondolja a menut, megvasarolja a hozzavalokat es utana mindent konyhakeszre elokeszit amiutan ezt lefagyatszja es csak siman aznap eloveszi es a fozes marad...es mindezt ugy, hogy kozbe egeszseges eteleket fogyasztunk. Azt irja, hogy rengetegen ember kedveli a fagyasztott eteleket. Hmmm nem is kevesen. A legjobb nincs, mikor hazamegyek kiveszek valamit pl.fagyasztott pizza, fagyasztott pacolt gyros(kebab)hus stb. ezeket gyorsan elkeszitem es mar lehet is enni.
Jo esetben a munkaprogram 8:00-16;00ig van, de mire haza ersz maris 17:00, mert ugyebar bemesz a kisboltba, zoldsegesbe vagy huzuzletbe, esetleg mindegyikbe es bevasarolsz az estebedhez. Sajat tapasztalatbol valasztottam ezt a kifejezest, ugyanis mikor haza erek gyorsan egy keveset falok, de van, hogy semmit es mire kesz vagyok az etelel eleg keso van mar es eves utan meg nem kell este megint egyek, mert mar majdnem este van...
Annyi gondot okoz sokszor, hogy Mit Fozzek ma???????? Megprobaltam a heti menu megtervezes, megvasarlasa dolgot, de nem ugy jott ossze, ahogy azt en szerettem volna. Pont azert, mert mondjuk keson ertem haza es mar ilyenkor hova alljak neki....vagy Fujjj en ma nem akarok azt enni....
Legeloszor ezt gondoltam errol is, viszont jobban belegondolva...Szeretem, ha van valami a melyhutobe, mert csak ki veszem es megofozom, sutom, parolom...es mar lehet is enni. Akkor miert ne csinaljam meg a fagyasztott etelt en es legalabb igy a hozzavalokat tudom (azok minosege mar egy masik dolog - nezd meg a dokufilmet...).
Szoval ugy dontottem, hogy igenis egy par receptet vagy egy par receptemet kifogom probalni igy.
A folyamatrol, kesz termekrol befogok szamolni!

Amit SZABAD lefagyasztani:

  • levesek, porkoltek, szoszok, 
  • nyers hus es fott hus
  • fott tesztak paradicsom szosszal
Amit TILOS lefagyasztani:
  • tej es mindefele tejtermekek
  • nagy viztartalmu zoldsegek es gyumolcsok (tapasztalatbol tudom, hogy mikor kienged, mar nem az igazi)
  • fott hus burgonyaval vagy rizzsel
  • sult etelek
Az elokesziteshez 2 modszert adnak meg: naponta kitalalod es elotte elokeszited vagy raszansz 1-2 orat es egyszerre egy egesz hetet megoldasz.

Ezt az egeszet a CROCKPOT megoldasnak talaltak ki. Mi is ez? A mult heten talalkoztam vele, egy olyan kis szerkentyu amely egy fozo edeny vegulis, amit bedugsz a konektorba es szeppen lassan keszre fozi az etelt. HA jol ertettem a legjobb az benne, hogy pl. reggel beteszed a hozzavalokat, vagyis konykakeszen es beallitod, hogy mire hazaersz kesz is.
Na ennek meg jobban utana kell olvasni...nem nagyon jott at ez a dolog, ezert is nem olvastam rendesen utana es ezert ilyen keves az infom ezzel kapcsolatba.

Vissza a fagyasztashoz. Azt ajanlja, hogy az eteleke fozzuk elo, majd hutsuk le es ezutan fagyasszuk. Errol jut eszembe, van egy ismerosom es a toltott kaposztat ugy csainaja, hogy egyszerre legalabb 2 adagot, amibol egyet megfoz es a tobbit lefagyasztja. Ez se olyan rossz.
Szoval a lehutott "felkesz" kajat tedd bele zacsiba. A legidealisabb a legmentessen zarodo tasak, de a sima uzsonnas zacsi is megteszi. Erre ird ra, hogy mi van benne, milyen allapotban, meddig jo (szavatosagi ido...), esetleg felolvadas utan mit tegyel vele. O erre filcet ajanl, persze cimket is. Na en ebbe jobban hiszek..szakmai artalom talan...
A zacsi tartalmaval kapcsolatba azt javasolja, hogy alul legyen a zoldseg, felette a szosz es legfelul a hus. Ugyanakkor a felkesz kajanak a zipzaros tasak a jo, de abbol se az olcso fajta, mert szakad. Lezaras elott amennyi levegot csak lehet, ki kell preselni. A zacsis megoldas azert jo, mert jobban lehet rendezni a melyhutoben. Ez nalamis igy van!!!
Majd vegezetul azt irja, hogy a legtobb fagyasztott etel 3 honapig elall. Na erre en csak annyit szeretnek mondani, hogy a nyers husokat ha lehet max 1-1.5honapig taroljuk igy. Nalam ez is sajat tapasztalat.

Vegezetul egy video is megtekintheto.

Ehhez talaltam meg egy jo cikket: http://www.mindmegette.hu/fagyasztasi-kisokos-46789

Fozes elott: a fagyasztott eteleket este ki kell venni a melyhutobol es csak siman a hutoszekrenybe atrakni. Szemelyszerint mar sokszor megjartam,hogy ezt a muveletett elfelejtettem ezert mikroztam...akkor mar inkabb egy talba ted bele a fagyasztott zacsit es erre csorgas vizet. Termeszetesen ez NEM kornyezetbarat!!! Viszont ugy is csinaltam mar, hogy gyrosan melegitettem egy kis vizet es ebbe olvasztottam, gyorsabb es kornyezet tudatosabb is. Viszont, ha reggel meg eszedbe jut, hogy elfelejtetted este kivenni, akkor meg epp ideje. Csak siman egy pl. muanyag edenybe teszed es lassan felenged.

Sok sikert mindenkinek!