Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 30., kedd

Krumplis rantotta

Ez egy olyan jo kis laktatos emberies kaja.
Hozzavalok:

  • tojas
  • olaj
  • krumpli
  • so 
  • bors
Fogok 2 kozepes krumplit amit megpuculok es lereszelem.
Eloveszek egy serpenyot amibe olajat teszek es bele a reszelt krumplit.
A krumplit jol megpiritom. A tojasokat felverem es izesitem a soval, borsal. Raontom a krumplira es egyutt par percig meg suttom. Meg lehet spekelni a kaloriat meg egy kis reszelt sajttal.

Fokhagymas szelet rizzsel

Ez annyira konnyu etel. Nem kell mellette ulni, hamar kesz is van es nagyon finom, jah es nem utolso sorba nagyon varialhato.
Itt sima diszno combol keszitettem a husit, mert az volt leszeletelve rantott husnak :P, de az ugyebar nem megy a rizs a rantott hussal ,ezert lett belole fokhagymas szelet.
Hozzavalok:

  • hus (diszno comb, oldalas, csikre, marha)
  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj
Korethez:
  • rizs
  • keves olaj
Szoval fogtam a mar felszeletelt husikat kivettem a hutobol es befuszereztem vekonyan egy kis borsal es soval. Ez ido alatt a hagymat felkockazta es a fokhagymat pedig fel daraboltam. Elovettem egy teflon labast amibe oda raktam a hagymat (nem kell nagy legyen, hisz ugyis a fokhagyma a lenyeg) amit meg uvegesitunk olajban, Az olajat nem kell sajnalni, de nem is kell hozza tobb decinyi. MIkor mar jo a hagyma belerakom a hus szeleteket es megpiritom mindket oldalat, azzaz nem hagyom hogy pirosra piruljon, de azert megkapatom egy kicsit. Majd megborsozom meg egy kicsit, bele onton a feldarabol fokhagymat es felontom vizzel, annyival hogy korulbelul 2szeresen lepje el, mert igy mire az lassu langon, fedo alatt lefo rola, addigra a hus olyan omlos lesz mint ahogy az kell legyen:)
Koretnek rizset csinaltam hozza, de lehet talalni krumplival, kenyerel vagy csak siman salataval is.
A rizset en egy kicsit maskepp csinalom. Eloszor is nagy szemu rizset valasztok. Vagy vaslabost veszek elo(ez most eppen tonkre ment) vagy pedig teflon bevonatu labast, amibe teszek olajat es beontom a rizset. A rizset ebben az olajnba jol megpiritom, de sotetbarna ne legyen (ne egjen oda se), mert akkor rossz marad az ize. Mikor megpirult felontom vizel, erre mar nagyon reg rajottem, hogy annyi vizzel engedem fel, hogy masfelszer elfedje es akkor bele lokok egy zoldseg kockat es lassu tuzon neha megkavarva kb. 15perc alatt kesz is.
Egy kis savanyusagal, jelen pillanatba uborkaval talaljuk.

Vinetta krem

Vinetta vagy padlizsan, krem vagy salata.. ki hogyan ismeri, en szemlyszerint csak vinettas kenyerkenek hivom:)
Nalunk itt romaniaba nagyon elterjedt es neztem nagyokat, hogy magyarorszagon viszont nem....
Nah de ezt a hihetetlen konnyu reggelinek, uzsonnanak, konnyu ebednek vagy akar gyors vacsoranak valot most megosztom, hatha ezzel is tudnam nepszerusiteni ezt a nalunk nagyon nepszeru, kozkedvelt etelt.
Hozzavalok:

  • vinetta (vinette) / padlizsan - torok paradicsom
  • tojas
  • 1 kk mustar
  • olaj
  • hagyma
  • bors 
  • so
Nagyon egyszeru elkesziteni...ha mar meg van a vinetta sutve.
Az igazsag az, hogy nem igazan szerettem sutogetni, mert nagyon meleg lesz tole a lakasba, viszont meg lehet sutni kint a kertbe is. Szoval nagy landon megsutni a lenyeg. 
Ezt a konyhaba 2 fele keppen is lehet:
  • 1.) fogjuk a tuzhelyera teszunk egy vas lapot (kenyeret is lehet rajta piritani) es arra szepen felsorakoztatjuk oket es lassan forgatva megsutjuk. Ajanlom mindenkinek, hogy eloszor alufoliaval takarja le, mert bizony tobb fajtaja van a vinettanak is, es amit mostansag lehet a piacokon kapni az engedi a levet. Igy elkeruljuk, hogy raegjen a leve es utana orakat takaritsunk, az alufoliat csak siman megfogjuk es leveszuk rola.
  • 2.) eloveszunk egy vekony tepsit, kibeleljunk alufoliaval, sot olyat is halottam, hogy a suto aljaba is tesznek, nehogy oda egjen. Szoval egy tepsibe bele rakni oket es lassan forgatva megsulnek.
Sutes utan van egy cselem, de lattam mar masokat is igy csinalni. En ugy szoktam, hogy a noveny vegen ami szemben van a szaral megvagok egy csikot es kanalal kikanalazom a belsejet. Nem kell egybe maradnia mivel ugyis ossz lesz torve. Lattam olyat is aki "maghamozta", azaz csikonkent leszelte a megsult hejat.
Ezt szerinten 2-3 alakalom utana mindenki eldonti mivel addigra mar kitapasztalja az emeber.
Szoval meg van a vinetta sult bele. Ezt vagy turmizal osszeturmizoljuk vagy robotgepel esetleg botmixerrel is lehet, de van a hagyomsanyos modja azzaz eloveszunk egy fa vagodeszkat es egy fabol keszult bardot, amivel apro es gyors mozdulatokal teljesen osszepepesithetjuk.
Miutan ez meg van eloveszek egy magas falu turmix talat, amibe bele dobok 1 tojas sarajat, 1 kk mustart, 1 csipet so es 1 csipet cukrot. Ezt az 1 fokozaton ossze keverem es szep lassan eleinte nagyon keves adagoba olajat teszek hozza, ebbol lesz a majonez. Egy nagy hagymat lereszelek, mivel igy kremesebb lesz a vegeredmeny. A hagymat a vinetta apritott belehez adom es osszekeverem. Maj hozza adom a majonezt es a vegen borsozom es sozom. Kostolgatni kell, mert mindenki maskepp szereti.

Mindent bele tepsis paste

Szoval kitalaltuk, hogy csinalunk egy kis pastet, de nem volt otthon csak bolognainak valo, azt pedig nem ertekeltek, ezert lett egy ugymond rakott-tepsis-akarmilyenes pasta.
Hozzavalok:

  • Pasta
  • daralt hus
  • paradicsom suritmeny( ez lehet csak paradicsomle vagy suritett paradicsom vagy darabolt sot akar friss paradicsom)
  • piros paprika
  • bosr so
  • olaj
  • hagyma
  • tejfol
  • sajt
Szoval fogtam a pastat amit bo sos vizben kifoztem es kanal olajal es egy jo nagy csipet soval.
Kozben oda raktam a megpucolt es aprora vagott hagymat egy keves olajon uvegesedni.
A hagymara jott a daralt hus amit eloszor jol atpiritottam majd borsoztam, piros paprikavla meghintettem, ici picit soztam es vegul felontottem a paradicsom suritmenyel. Ezt meg jol osszerotyogtattam es a neheze mar kesz is. Elovettem egy jenai talat aminek az aljat ki olajoztam majd bele ontottem a pasta felet amire egy keves tejfolt ontottem. A kovetkezo reteg a husi volt majd a maradek pasta, ra a maradek tejfol es megszortam reszelt sajtal. 
Nem nehez egyaltalan es nem is olyan nehez vagy idoigenyes.

Jatek vege

Sajnos nem en nyertem, pedig igen impozans volt az ajandek csomag, de nem szomorkodom.
A jatekrol itt olvashattok: http://flower-recept.blogspot.com/2011/08/nyertes-kihirdetese.html?showComment=1314698144093#c871790925890720170
Ezuton is szeretnem megkoszoni, hogy egyaltalan reszt vehettem ezen a jatekon:)