Összes oldalmegjelenítés

2011. július 27., szerda

Alufóliás "rakott" krumpli

Hozzávalók:
fejenként 2 db nagyobb krumpli 
bacon, vagy bármilyen szalonna 
vöröshagyma 
 
bors 
majoranna 
alufólia


Elkészítés:
A krumplikat megmossuk és karikára vágjuk.

A hagymát szintén karikára vágjuk és a  bacont a krumplinak megfelelő darabokra vágjuk.
Egy alufólia darabra johet a rakás: krumpli-só-bacon-bors-majoranna-hagyma, nah ezt még 2szer és az alufóliát összecsukni.
Minden személynek egy ilyen csomag.
Tűzforró sütőbe kb 1 óra alatt készen van.


Almás párolt lilakáposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg lilakáposzta 
  • 4-5 db újhagyma 
  • 10 dkg vaj vagy margarin 
  • 1 evőkanál cukor 
  •  
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors 
  • 1 evőkanál vörösborecet vagy tárkonyecet 
  • 25 dkg alma

Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk majd vékony csíkokra vágjuk. 
A hagymát,miután megtisztítjuk,zsiradékon megfuttatjuk.
A káposztát beleforgatjuk,megsózzuk,cukorral, borssal és ecettel ízesítjük.
1 dl vizet öntünk alá,lefedjük és lassú tűzön 20 percig pároljuk. 
Az almát meghámozzuk ,magházát eltávolítjuk és kis kockára szeleteljük.
A káposztába keverjük és még 10 percig együtt pároljuk.
Ezután a fedőt levesszük a maradék zsiradékot rádobjuk,és fedő nélkül addig hagyjuk a tűzön,míg a leve elpárolog.Közben párszor megkeverjük.
Allitólag:Aki pikánsabban szereti rakhat bele vörösborban áztatott mazsolát ugy kb 5dkg.
A káposztával együtt kell belerakni.

Párolt savanyúkáposzta

Hozzávalók:
3 diónyi zsír 
6 ek cukor 
1 csipet só 
4 dl víz 
1 kg savanyúkáposzta


A káposztát 1szer jól kimosuk.
A zsírt felolvaszuk, beleteszük a cukrot, melyet aranybarnára karamellizálunk.
Rateszuk a kinyomkodott káposztát, egy csipet sót es 4dl vizet. Ezt jól összeforgatjuk es bő félóráig fedő alatt pároljuk majd fedő nélkül addig forgatjuk, mig a víz elpárolog.

Ha esetleg keves a viz lehet potolni, a végén ugyis elpárolog.