Vinetta vagy padlizsan, krem vagy salata.. ki hogyan ismeri, en szemlyszerint csak vinettas kenyerkenek hivom:)
Nalunk itt romaniaba nagyon elterjedt es neztem nagyokat, hogy magyarorszagon viszont nem....
Nah de ezt a hihetetlen konnyu reggelinek, uzsonnanak, konnyu ebednek vagy akar gyors vacsoranak valot most megosztom, hatha ezzel is tudnam nepszerusiteni ezt a nalunk nagyon nepszeru, kozkedvelt etelt.
Hozzavalok:
- vinetta (vinette) / padlizsan - torok paradicsom
- tojas
- 1 kk mustar
- olaj
- hagyma
- bors
- so
Nagyon egyszeru elkesziteni...ha mar meg van a vinetta sutve.
Az igazsag az, hogy nem igazan szerettem sutogetni, mert nagyon meleg lesz tole a lakasba, viszont meg lehet sutni kint a kertbe is. Szoval nagy landon megsutni a lenyeg.
Ezt a konyhaba 2 fele keppen is lehet:
- 1.) fogjuk a tuzhelyera teszunk egy vas lapot (kenyeret is lehet rajta piritani) es arra szepen felsorakoztatjuk oket es lassan forgatva megsutjuk. Ajanlom mindenkinek, hogy eloszor alufoliaval takarja le, mert bizony tobb fajtaja van a vinettanak is, es amit mostansag lehet a piacokon kapni az engedi a levet. Igy elkeruljuk, hogy raegjen a leve es utana orakat takaritsunk, az alufoliat csak siman megfogjuk es leveszuk rola.
- 2.) eloveszunk egy vekony tepsit, kibeleljunk alufoliaval, sot olyat is halottam, hogy a suto aljaba is tesznek, nehogy oda egjen. Szoval egy tepsibe bele rakni oket es lassan forgatva megsulnek.
Sutes utan van egy cselem, de lattam mar masokat is igy csinalni. En ugy szoktam, hogy a noveny vegen ami szemben van a szaral megvagok egy csikot es kanalal kikanalazom a belsejet. Nem kell egybe maradnia mivel ugyis ossz lesz torve. Lattam olyat is aki "maghamozta", azaz csikonkent leszelte a megsult hejat.
Ezt szerinten 2-3 alakalom utana mindenki eldonti mivel addigra mar kitapasztalja az emeber.
Szoval meg van a vinetta sult bele. Ezt vagy turmizal osszeturmizoljuk vagy robotgepel esetleg botmixerrel is lehet, de van a hagyomsanyos modja azzaz eloveszunk egy fa vagodeszkat es egy fabol keszult bardot, amivel apro es gyors mozdulatokal teljesen osszepepesithetjuk.
Miutan ez meg van eloveszek egy magas falu turmix talat, amibe bele dobok 1 tojas sarajat, 1 kk mustart, 1 csipet so es 1 csipet cukrot. Ezt az 1 fokozaton ossze keverem es szep lassan eleinte nagyon keves adagoba olajat teszek hozza, ebbol lesz a majonez. Egy nagy hagymat lereszelek, mivel igy kremesebb lesz a vegeredmeny. A hagymat a vinetta apritott belehez adom es osszekeverem. Maj hozza adom a majonezt es a vegen borsozom es sozom. Kostolgatni kell, mert mindenki maskepp szereti.