Ez egy igen kiadós étel.
Sok hús és tészta :P tiszta halál a gyomornak :)) de talán épp ezért is szeretik az emberek oly annyira.
Egyáltalán nem bonyolult bár elég hosszadalmasnak tűnik nem több mint egy töltött káposzta elkészítési ideje.
Sok hús és tészta :P tiszta halál a gyomornak :)) de talán épp ezért is szeretik az emberek oly annyira.
Egyáltalán nem bonyolult bár elég hosszadalmasnak tűnik nem több mint egy töltött káposzta elkészítési ideje.
Hozzávalók:
- lasagne tésztalap
- hát ha mindenki akar enni akkor 1kg darált hús
- 1 jó nagy hagyma
- 2-3 db sárgarépa
- 1-2 db fehérrépa
- fél zeller ha nagyobb akkor elég egy negyed is
- 1 konzerv darabolt esetleg egybe paradicsom (ezek hámozott parik) - a Pe..ybe nagyon jó áron van
- 1 paradicsompüré (én fél literes házit használok vagy 500g szoktam veni) - ezt is onnan szoktam venni
- egy kevés olivaolaj
- só
- bors
- oregánó
- rozmaring
- fokhagyma (szerintem 4 gerezd)
- 50g vaj
- 50g liszt
- kb 7-7,5dl tej
- szerecsendió
- reszelt sajt
Elkészítés:
1. A ragú:
A zöldségeket megtisztítjuk, összedaraboljuk és egy kevés olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (nyáron természetesen ez friss paradicsom) és egy kis húslevesel (amit 2 kockábol is lehet késziteni) felöntjük.
Jó puhára főzzük, fogunk egy turmixot és jól összepépesitjük (bébi papi).
A hagymát apróra vágjuk kevés olivaolajon megdinszteljük és jön rá a darálthús.
Jól megpiritjuk majd kicsi lángra vesszük és kb 10 percig kavargatva főzzük.
Jól megpiritjuk majd kicsi lángra vesszük és kb 10 percig kavargatva főzzük.
Hozzáadjuk a pépes zöldséget, a paradicsompürét és ezzel még jól összeröttyentjük.
2. Besamel:
A vajat felolvasztjuk (vigyázat hamar odapírul) majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a tejet.
Folyamatosan kell kevergetni, mert összecsomósodik.
Kis lángon kb.10 percig, addig fözzük, amíg sürű szósz lesz.
Füszerezük szerecsendióval és sóval.
3. Összeállitás:
Egy tüzállóedényt kivajazunk vagy olivaolajozunk.
1 réteg: besamel mártás
2 réteg: lasagne lap
3 réteg: bolognai ragu
4 réteg: reszelt sajt
Mindezt addig folytatjuk mig alapanyagunk van.
A végén tésztalap - besamel - sajt legyen !!!
Előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük.
Én eleinte mindig megfőztem a tésztalapokat, de rájöttem, hogy ha jó állagú a besamel, akkor nem kell megfőzni, mert így gyönyürűen fognak állni a tésztalapok.
(eredeti recept: http://www.mindmegette.hu/bolognai-lasagne_2.recept)
Én eleinte mindig megfőztem a tésztalapokat, de rájöttem, hogy ha jó állagú a besamel, akkor nem kell megfőzni, mert így gyönyürűen fognak állni a tésztalapok.
(eredeti recept: http://www.mindmegette.hu/bolognai-lasagne_2.recept)
Én az első lasagnemet sok-sok zöldségel ettem, mert a raguba nem voltak összeturmixolva.
Akkor kicsit kevesebb húsi kell és nagyon guszta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése